6111 SAYILI KANUNUN EK 6. MADDESİ GEREĞİ SANATÇI SİGORTALILIĞI VE ÖNEMİ
Sanatçı sigortası nedir?
Sanatçı sigortası, on günden az, günlük ya da saatlik olarak iş sözleşmeli film ve tiyatrolarda oynayan, sahne ve gösterilere çıkan, ses ve müzik, resim ve heykel gibi iş alanlarıyla uğraşan sanatçıları kapsamaktadır. Sigorta, bu çalışanların çalışma saatlerini hesaplar ve saatlere göre prim öder.
Sanatçılar hangi sigorta kapsamında?
5510 sayılı Kanuna 6111 sayılı Kanunla eklenen ek madde 6’dan önceki hukuki duruma bakıldığında, bir iş sözleşmesine göre çalışan sanatçılar, m.4/I, (a) bendi uyarınca, herhangi bir sigortalıdan ayrımsız olarak tüm sigorta kollarına tabi zorunlu sigortalı statüsünde olmaktadırlar.
Sanatçıların sosyal güvenliğinin sağlanması konusunda son yasal düzenleme 2011 yılında 6111 sayılı yasayla 5510 sayılı Yasaya eklenen Ek 6. maddeyle yapılmış ve “kısmi süreli çalışan sanatçıların” 4/A (SSK) kapsamında kısmi sigortalı olarak tescil edilmeleri öngörülmüştür. Özellikle müzik, sinema ve tiyatro sanatçılarının sosyal güvenlik sorununa çözüm getirilmesi amacıyla düzenlenen kısmi sigortalılık uygulaması da söz konusu sanatçıların sosyal güvenliğinin sağlanmasında çözüm olmamıştır. Bu nedenle, sanatçıları etkin ve kalıcı bir sosyal güvenliğe kavuşturmak için, mevcut sistemde gerekli düzenlemelerin yapılmasının yanı sıra, öncelikle, sigortasız geçen çalışmaların telafisi amacıyla sanatçılara hizmet borçlanması hakkı verilmesi, sanatçılar açısından yaşamsal önem taşımaktadır.
Federasyonumuzun Yönetim Kurulu üyeleri, Sanatçı sigortalılığı ile ilgili sigorta kurumları yetkilileri ile görüşme sağlayıp genel işleyiş ve kanunları hakkında bilgi almıştır. Konu ile ilgili, Federasyonumuzun Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Rabia BİRTANE, şu açıklamalarda bulunmuştur :
“Federasyon olarak, amaçlarımız çerçevesinde araştırma ve çalışmalarına başladığımız SANATÇI SİGORTALILIĞI, öncelikle siz değerli üyelerimizin, müzik ve sanat camiasının üzerinde durması gereken olmazsa olmaz konulardan biridir. Saatlik, günlük ya da on günden az çalışan siz değerli müzik ve sanat camiasının, işveren tarafından 6111 sayılı Kanunun sanatçıya dair ek 6. maddesine istinaden sanatçı sigortalılığı kodu ile giriş yapması önem taşımaktadır. Biz müzik ve sanat camiası, meslek çalışanları olarak kayıtlı olmanın önemi ile birlikte, gelecekte, mesleki çalışma geçmişimizi de resmi anlamda belgeleyecek unsurlara ihtiyaç duymaktayız. Geçmişe dönük sanatçı sigortası kapsamında girişleri yapılmış ve kayıt altına alınmış her günümüz, hem genel kişisel sigortalılığımız hem de resmi mercilere meslek çalışanı olduğumuz beyanında bulunmak için önem taşımaktadır. Genelde yurt dışı programlarında yer almak için girişimlerde bulunan siz değerli müzik ve sanat camiasının konsolosluklara, sanatçılığın kanıtı olarak geçmişe dönük yatırılmış sanatçı sigorta dökümanlarının, resmi vize başvuru evraklarıyla birlikte sunulması önemli bir olgu olmaktadır. Bu nedenle, hem geleceğimize önem vermek, hem de meslek çalışanları olarak yaptığımız işin değer ve önemini güncel tutmak amaçlı, işveren ile iş ve sigorta sözleşmesi yapmamız gerektiğini tekrardan belirtmek isteriz.”
Haber : Mevlan BALA / Gülizar SALHAN